10 септември 2015 г.

Рехабилитационни грижи за деца с увреден слух


Скъпи приятели, вие знаете, че тази година Съюзът на глухите в България стартира национална кампания по случай 40-годишнината на нашия Център за ранна рехабилитация на деца с увреден слух.
Стегнатата организация на това мащабно начинание почти доведе нещата до финалната права. На 8 септември се проведе пресконференция, за която нашите партньори и организаторите информираха преди месеци, давайки широка гласност чрез в. „Тишина” - специализираното издание на Съюза на глухите, чрез официалния сайт и официалната фейсбук страница на СГБ, както и чрез блоговете на нашите партньори. Пресконференцията бе огласена също в групите и страницата на юбилейното събитие във Фейсбук, както и в частни публикации.  

У нас продължава да расте броят на децата, които се раждат без слух или впоследствие в много ранна детска възраст го губят, което налага навременна рехабилитационна грижа. Целта в нашата работа е да се стимулира остатъчния слух, да се артикулират правилно думите и да се работи за запазването и развитието на слуха и говора на най-малките. Благодарение на това децата имат по-благоприятни шансове за реализация в живота.

Съюзът на глухите в България има дългогодишни традиции в рехабилитационните практики за деца в ранна детска възраст. Вече 40 години в София и страната работят кабинети, в които се приемат дечица от 1 до 3-годишна възраст, които се интегрират в детските ясли заедно с чуващи техни връстници.

Пресконференцията в зала „Мерджан” на столичния хотел „Рамада” бе уважена от национални медии. Ръководството на Съюза на глухите в България, както и Центъра за ранна рехабилитация на деца с увреден слух, партньорите на юбилейната кампания и нейните организатори бяха представени от медийния експерт на СГБ Христина Чопарова.


Председателят на Съюза на глухите Николай Нинов разказа за наследените и надграждащи се традиции в рехабилитационната практика и завърши с уверението, че и занапред Центърът за ранна рехабилитация може да разчита на пълната и безрезервна подкрепа на Съюза на глухите.
    
След него координаторът на Районна организация на глухите в София, Илиян Радев, разказа за приемствеността и отговорностите на Районната организация спрямо малките възпитаници на Центъра и изказа благодарността си за подкрепата, която като един от организаторите на кампанията среща в лицето на съюзното ръководство.
А Светла Коралска, ръководител на Центъра за ранна рехабилитация на деца с увреден слух, представи презентация за дечицата, рехабилитационната грижа, къде се предлага тя, как се осъществява съвместното партньорство между родители и рехабилитационни специалисти. В тази петнайсетминутна презентация бе разказана историята и постиженията на Центъра, бяха показани затрогващи кадри на малките възпитаници, представени бяха кабинетите в градовете Варна, Плевен, Хасково, Стара Загора.

Дейността на Центъра за ранна рехабилитация като социална, образователна и здравна грижа за най-малките предизвика засилен интерес. Още в началото на пресконференцията медиите и гостите получиха юбилейни брошури и дипляни с цялата необходима информация. Зададени бяха допълнителни въпроси, свързани с условията и материалната база, които получиха изчерпателни отговори от Светла Коралска и Илиян Радев.
   
Пресконференцията завърши със заключителното изказване на Николай Нинов в духа на бъдещата подкрепа и превенции, и бе закрита от медийният експерт на СГБ с благодарности за уваженото събитие и с покана за присъединяване към юбилейното мероприятие на 12 септември в зала „Опал” на хотел „Рамада”.

Репортажът на Българската национална телевизия, посветен на юбилейната кампания, бе излъчен същия ден в късната новинарска емисия на „По света и у нас” от 23.00ч. Повече кадри от пресконференцията може да намерите в нашата фотогалерия.




Записът на предаването може да се види ТУК.

Фотограф: Снежана Георгиева 

Няма коментари:

Публикуване на коментар