7 април 2015 г.

КРРДУС - Хасково


      Кабинетът в Хасково е открит през 1978 година. В него се рехабилитират деца от Хасковска и Кърджалийска област от 1 до 7 години. Много от родителите задържат децата си вкъщи, поради финансови причини или срамувайки се, че имат дете с проблем.
   
Кабинетът целогодишно издирва деца с помощта на педиатри и УНГ- лекари, местните медии и отдел „Социално подпомагане” в общината. „С гордост можем да се похвалим, че през изминалите години през кабинета ни са преминали курс на рехабилитация 180 деца. Много от тях постъпиха в масово училище, а след това във висши учебни заведения. Наша гордост са Кремена, Криси, Роси, Нефи и много други.”, по думите на Иванка Петкова, рехабилитатор в хасковския кабинет. 
       Кабинетът в Хасково разполага с добра материална база. От три години той се помещава в клуба на РО, тъй като от кметсвото не разрешиха да се приемат в детската градина деца от други общини.
       В детските градини, които посещават нашите деца, има разбиране от страна на персонала и от чуващите деца в групите. Това им позволява да се интегрират и да трупат социален опит. Към градините има ресурсен учител и логопед, които работят с децата ни. Самите деца се включват във всички празници и тържества, които се провеждат в детските градини, и това се отразява благоприятно върху общото им развитие.
   
  С всяко дете се работи по индивидуална програма, в зависимост от степента на увреждане на слуха му и ниво му на развитие. „Ежедневно поддържам контакт с родителите, давам им специализирана литература, провеждам пред тях уроци с децата. Поддържам контакт с ресурсните учители и логопедите в масовити учебни заведения, които са посещавани от по-големите ми деца. Целта е да уеднаквим подавания материал в търсене на оптимални средства и методики за тяхното обучение”, казва още Иванка Петкова.

      Работата с децата с увреден слух е много трудна и отговорна. За да я работиш трябва да имаш голямо сърце.     


        Адресът на Кабинета е:

Хасково 6300
ул."Мургаш" No. 10
Районна организация на глухите
тел.: 0885 790 003


изображения: личен архив на КРРДУС - Хасково

Няма коментари:

Публикуване на коментар